De Drijvende kracht achter Toneelvereniging ‘Echte Liefde’ is Jolina Wessels, samen met het bestuur en verschillende medewerk(st)ers.

Voor projecten wordt altijd samenwerking gezocht met (welzijns-)organisaties die in een gebied werkzaam zijn, of met organisaties die deskundig zijn op een specifiek onderwerp.

Het bestuur van Toneelvereniging ‘Echte Liefde’ bestaat uit:

Kim Wever: Voorzitter;
Elizabeth van der Spek: Penningsmeester;
Hanny Arnold: Secretaris.

Hoe het allemaal is begonnen

Jolina Wessels Artistiek leider ‘Echte Liefde

Na mijn studie psychologie aan de Rijksuniversiteit in Leiden ben ik gaan werken bij Research voor beleid een onderzoeksbureau. Als leidinggevende voor het intern uitzendbureau en later van het Callcenter bleef ik iets missen in mijn leven. Ik kwam erachter dat dat kennis over theatermaken was. Ik gaf mijzelf op voor drie parttime theateropleidingen en werd tot mijn eigen verbazing op basis van audities bij alle drie aangenomen. Van 1992- 1996 volgde ik mijn theateropleiding bij het Rotterdams Centrum voor Theater en studeerde ik cum laude af voor mijn regie met de voorstelling De tijd en het vertrek van Botho Strauss. Ik speelde in vele producties van het RCTH en leerde het vak van alle kanten kennen. Ik vertrok vanuit mijn woonplaats Leiden naar Rotterdam en werkte in Den Haag als Callcenter manager bij het CAK daarnaast regisseerde ik bij enkele Rotterdamse verenigingen zoals KRT, Nemesis en anderen.

Met ‘Echte Liefde’ heb ik achtereenvolgens de volgende producties gemaakt:

2006-2007: ‘3 Zusters in Afrika’: Ik heb de tekst van Tjsechow zo bewerkt dat de drie zussen zich bevinden op een compound in Afrika en terug willen naar Amsterdam terwijl hun broer trouwt met een Afrikaanse en een gezin start.

2008-2009: ‘Het Nieuwe Hotel’: Nel en Walter van ‘Het Nieuwe Hotel’ zoeken en vinden personeel voor hun hotel, krijgen allerlei gasten binnen en praten met buurt professionals en anderen over dingen in de buurt. Iedereen mocht meespelen, drie keer repeteren en dan uitvoeren.

2009-2010: ‘Het Nieuwe Hotel’ 2

2010-2011: ‘Twee, tapas en tranen’: Ik regisseerde het stuk ‘Twee’ van Jim Cartwright, gespeeld door twee leden die alle rollen op zich namen, in de pauze waren er pauze pareltjes te zien gebaseerd op verhalen van mensen uit de buurt over troost. Voor de pauze thee en taart en in het tweede gedeelte tapas.

2011-2012: ‘Rimpels in de Rotte’: Wat is er in uw leven gebeurd na de dood van Pim Fortuyn (toen 10 jaar geleden) ? Op basis van deze verhalen van mensen uit de maakten we 5 afleveringen over het gewone hier in Rotterdam Noord. Een kijkje achter voordeuren.

2012: ‘Komen en gaan’: Een locatie voorstelling van Paul Raterman die ik coachte en ondersteunde in dit project.

2013: ‘Harten Helen’: Over dingen die veel invloed hebben gehad en nog hebben in het leven van leden van echte Liefde. Idee en productie: Violet Asmus, regie Hanny Arnold eindregie en eindverantwoordelijk ben ik.

2014: ‘De Klets’: Een verhaal over een oude buurtkroeg die volgens de eigenaar open moest blijven om mensen uit de buurt bij elkaar te houden.

2015: ‘NONsens in het Klooster‘:

2015: ‘De Klets‘:

Hanny Arnold: Secretaris

Ik werkte als vrijwilliger bij de Bewoneres Organisatie Bospolder-Tussendijken. Ik zat bij de wijkkrant en deed interviews en had een eigen  column in de krant. Ik hielp mee met allerlei activiteiten en organiseerde zelf 6 jaar een Zeskamp. We kregen toen in 1998 een aanbieding van het Rotterdams Centrum voor Theater dat bewoners 10 gratis lessen konden volgen. Ik heb dat toen georganiseerd en ben er zelf ook bij gegaan, want ik dit was  mijn kans om toneel te gaan spelen en werd Jolina mijn regisseuse. In 1999 gaven wij  ‘de Soulmates’ onze 1e voorstelling. We elk jaar een toneelstuk en ook elke maand een Buurtsoap.  Na ‘De Soulmates’ in 2008 kwam ik weer bij Jolina terecht. Ik heb heel veel gespeeld, allerlei gekke typetjes, wat ik ook het leukste vind. Lekker gek doen, en de mensen aan het lachen maken. Ik heb ook een Pareltje ‘Pa’  mogen regisseren in Twee,Tapas en Tranen. Bij  de feuilleton ‘Rimpels in de Rotte’ heb ik de aflevering ‘Henk’ geregisseerd. In 2013 werd ik gevraagd of ik ‘Harten Helen’ wilde regisseren, omdat ik er humor in zou brengen. Ik vond het erg spannend, maar het is een prachtig toneelstuk geworden, al zeg ik het zelf. Een heftig stuk, met een lach en een traan. Regisseren vind ik echt fantastisch om te doen, vooral als je dan ziet dat het publiek en de spelers ook allemaal enthousiast zijn. Toneelspelen vind ik ook fantastisch bij Echte Liefde. De vereninging ‘voelt’ als een familie. We zijn allemaal  èèn en we hebben allemaal de liefde voor toneelspelen en dat maakt  Echte Liefde zo geweldig. Het is laagdrempelig, en voor iedereen toegankelijk die van toneelspelen houdt. Iedereen is welkom!

In het bestuur neem ik de taak van Karin Vermeulen over. als secretaris.

Kim Wever: Voorzitter

Mijn Rotterdamse toneelreis begon op een rustige dag in Delfshaven waar ik in de plaastelijke krant een oproep las voor Rotterdammers die graag hun eetverhaal wilde delen van hun eigen cultuur in een Toneelproject. Ik ben zelf geboren in Ierland en ben in Gouda opgegroeid (mijn vader was stroopwafelbakker), dus genoeg te delen. Toneel was eigenlijk al van kleins af aan een hobby, ik danste en speelde wat af, met name voor zieke kinderen in de buurt en op school. Mijn allereerste rol liet echter wachten tot halverwege de Universiteit in een stuk van Woody Allen, God genaamd. Na het afstuderen verhuisde ik naar Rotterdam en met deze oproep dacht ik, ja ik wil – spelen. De regie was in handen van Jolina, die de wens had om haar bestaande toneelgroep uit te breiden. Ik besloot samen met Violet aan te haken. Mijn eerste rol was Thea in het nieuwe Hotel. De voorzitter rol was vacant en deze heb ik toen op mij genomen. Ik heb jaren later nog een rol gespeeld als Rosa. Helaas is het door het vele reizen van mijn werk en prive niet meer van gekomen om mee te spelen in een productie. Al probeer ik wel altijd te komen kijken en helpen waar  mogelijk. Ik ben ontzettend trots op onze vereniging. It was love at first sight and it is Real love – met recht Echte Liefde.

Tot gauw in het Klooster en wees welkom bij ons  – om te spelen en/of om te kijken – het kan allemaal. Op naar nog 10 jaar spel, gezelligheid en liefde, heel veel liefde!